PRATT INSTITUTE, HIGGINS HALL INSERTION

Brooklyn, United States 2005

English

DESCRIPTION +


功能: wing for an architecture school containing: lobby, gallery, studios, auditorium, digital resource center, review room, gallery terrace, workshops
业主: Pratt Institute
    规模 22,500 sq ft
阶段: complete


The dissonance between the floor plates is opened at the center with panes of clear glass, allowing a view to the east court and marking an entry to the west. A two-throated skylight marks the top, striking dissonance and joining two types of light. South and north light are combined analogous to harmonious sounds in a dissonant chord. Brick from the burned section is recycled into a slumped brick and concrete base forming an entrance and viewing terrace. Rising from the burnt brick is a concrete frame supported on 6 columns spanned with concrete and sheathed with structural glass planks. An economical industrial material with translucent insulation, the planks span between floors, creating a translucent glow at night.

AWARDS+


  • 2006 ROGER H. CORBETTA MERIT AWARD, CONCRETE INDUSTRY BOARD
  • 2007 AIA NEW YORK CHAPTER ARCHITECTURE HONOR AWARD

CREDITS+

  • architect
    • – Steven Holl Architects
    • Steven Holl ( design architect )
    • Tim Bade ( associate in charge )
    • Makram El-Kadi ( project architect )
    • Martin Cox, Annette Goderbauer, Erik Fenstad Langdalen (project team)
  • local architect
    • – Rogers Marvel Architects
  • structural engineer
    • – Robert Silman Associates
  • mechanical engineer
    • – Ove Arup
  • curtain wall consultant
    • – R.A. Heintges & Associates
  • lighting consultant
    • – Arc Lighting Design
  • construction manager
    • – F.J. Sciame Construction Co., Inc.

BACK