LITTLE TESSERACT

Dutchess County, United States 2001

English

DESCRIPTION +


功能: solarstack prototype
    规模 1,500 sq ft
阶段: complete


A hollow charcoal cube is warped by distorting forces opening a triangle of light from above. This cubic wooden structure is linked by an exoskeletal steel "L" to an existing stone "U." The link, like a porch, is a temperate zone with operable glass. From the central room of the stone "U" one moves down a slight ramp in the steel "L." Space then overlaps diagonally connecting upward toward the triangle of light. This central spatial connection fuses contrasting materials. A solar stack wall in structural glass planks heats the cube in winter and cools via stack effect in summer. PV cells assist the electrical system. Steel windows slice through the dark stucco on steel plate blades forming viewing frames from the interior with unified white plaster head/jamb/sill.

CREDITS+

  • architect
    • – Steven Holl Architects
    • Steven Holl ( design architect )
    • Solange Fabião ( design architect )
    • Chris Otterbine ( project architect )
    • Laura Sansone ( project architect )
    • Makram El-Kadi, Anderson Lee, Christian Wassmann, Urs Vogt (project team)
  • fabricator
    • – The Orchard Group

BACK