Back Prev Project Next Project
TIANJIN ECOCITY ECOLOGY AND PLANNING MUSEUMS
Tianjin, China, September 2012

PROGRAM: Ecology and Planning Museums, with exhibition spaces, offices, public plaza, cafe/restaurant, public landscape
BUILDING AREA (SQUARE): 60000 sm
STATUS: design phase

On reclaimed salt pan and polluted tide flats at Bohai Bay, China (just over a two hour drive from Beijing), a new city for 350,000 inhabitants is being built from scratch. Founded as a collaboration of the governments of Singapore and China, this new Eco-City aims to demonstrate state of the art sustainable aspects. One third of the city is already constructed, and substantial completion is projected for 2020.

The Ecology and Planning Museums are the first two buildings of the cultural district of Eco-City Tianjin. The Planning Museum is a "subtractive" space, while the Ecology Museum is an "additive" complement, a reversal of the space carved out from the Planning Museum. Like the Chinese "Bau Gua" or "Yin Yang," these forms are in reverse relations.

Both museums will be 20,000 m2 with a service zone connecting them below grade, bringing the total construction to 60,000 m2. A high speed tram running between these two museums connects to the the central business district of Eco-City.

The Ecology Museum experience begins with an orientation projection space next to a restaurant and retail opening to the ground level. From there, visitors take the elevator to the highest exhibition floor. Visitors proceed through the three ecologies in a descending procession of ramps: Earth to Cosmos, Earth to Man, Earth to Earth. At the ground floor, the Earth to Earth Exhibition turns clockwise, moving down towards the Ocean Ecology Exhibition located under the reflecting pond of the plaza. Four outdoor green roof terraces open out from Level 2 (Earth to Earth) with living exhibits changing with the seasons.

The Planning Museum, entered directly from the shared public plaza defined by the two buildings, opens to an introduction area and a temporary exhibition area. A large Urban Model Exhibition (all of the Eco-City) is followed by a theory and practice zone. Digital projections will facilitate the potential to update and increase information. Transportation and industry exhibits follow on Level 2 with escalators loading to an interactive section and 3D Cinema on Level 3. On Level 3, there is a restaurant with views out to the sea. Escalators lead to Level 5 with Green Architecture, landscape and water resources exhibitions. This skylit large open top level has access to the green roofscape.

The Bohai Sea site nearby has an ancient history as part of the Great Ridges of Chenier, which developed over thousands of years. The huge mounds of shells, a magnificent testimony to the power of nature, inspire the sliced edges of the mounds defining the public space around the new Ecology and Planning Museums.

A slice through the Earth, like a slice through time, exposes these shell specimens embedded in concrete. People can also walk to the tops of the mounds for great views of the cultural buildings with the Eco-Forum and government center across the river in the distant view.
AWARDS

PROGRESSIVE ARCHITECTURE AWARD, USA, 2014
CREDITS

architect
– Steven Holl Architects
Steven Holl (design architect)
Roberto Bannura (director in charge)
Garrick Ambrose, Yu-Ju Lin, Michael Rusch (project architects)
Chris McVoy, Laetitia Buchter, Bell Ying Yi Cai, Xi Chen, Deng Ming Cong, Rychiee Espinosa, Nathalie Frankowski, Annie Kountz, Magdalena Naydekova , Elise Riley, Yun Shi, Wenying Sun, Yasmin Vobis, Manta Weihermann (project team)

climate engineers
– Transsolar


structural engineer
– CABR


lighting consultant
– L'Observatoire International

Request Press Kit