Back Prev Project Next Project
SLICED POROSITY BLOCK - CAPITALAND RAFFLES CITY CHENGDU
Chengdu, China, 2007-November 2012

PROGRAM: five towers with offices, serviced apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants, and large urban public plaza
CLIENT: CapitaLand Development
BUILDING AREA (SQUARE): 3,336,812 sf
STATUS: completed

In the center of Chengdu, China, at the intersection of the first Ring Road and Ren Ming Nam Road, the Sliced Porosity Block forms large public plazas with a hybrid of different functions. Creating a metropolitan public space instead of object-icon skyscrapers, this three million square foot project takes its shape from its distribution of natural light. The required minimum sunlight exposures to the surrounding urban fabric prescribe precise geometric angles that slice the exoskeletal concrete frame of the structure. The building structure is white concrete organized in six foot high openings with earthquake diagonals as required while the "sliced" sections are glass.

The large public space framed in the center of the block is formed into three valleys inspired by a poem of the city's greatest poet, Du Fu (713-770), who wrote, 'From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.' The three plaza levels feature water gardens based on concepts of time-the Fountain of the Chinese Calendar Year, Fountain of Twelve Months, and Fountain of Thirty Days. These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below.

Establishing human scale in this metropolitan rectangle is achieved through the concept of "micro urbanism," with double-fronted shops open to the street as well as the shopping center. Three large openings are sculpted into the mass of the towers as the sites of the pavilion of history, designed by Steven Holl Architects, the Light Pavilion by Lebbeus Woods, and the Local Art Pavilion.

The Sliced Porosity Block is heated and cooled with 468 geothermal wells and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater, while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating.


Films on the Sliced Porosity Block are available on Vimeo at the links below:
Sliced Porosity Block - A Conversation with Steven Holl
Sliced Porosity Block

"[Sliced Porosity Block's] sustainable design - including its central Chengdu site, easy transportation access, and multiple uses and attractions - make it a place to visit. Its poetic design makes it a place for contemplation."
-Clare Jacobson, GreenSource
AWARDS

AIA NY MERIT AWARD, USA, 2013
ARCHITIZER A+ AWARD JURY WINNER, USA, 2013
2013 EMIRATES GLASS LEAF AWARD: MIXED-USE BUILDING OF THE YEAR, UK, 2013
CREDITS

architect
– Steven Holl Architects
Steven Holl, Li Hu (design architect)
Roberto Bannura (associate in charge)
Lan Wu (project architect, Beijing)
Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee (project architect, New York)
Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Jackie Luk, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Manta Weihermann, Martin Zimmerli (project designer)
Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forrest Fulton, Runar Halldorsson, M. Emran Hossain, Joseph Kan, Suping Li, Tz-Li Lin, Yan Liu, Daijiro Nakayama, Pietro Peyron, Roberto Requejo, Elena Rojas-Danielsen, Michael Rusch, Ida Sze, Filipe Taboada, Ebbie Wisecarver, Human Tieliu Wu, Jin-Ling Yu (project team)

associate architects
– China Academy of Building Research
Xue Ming, Wang Zhenming, Lu Yan (project team)

MEP and fire engineer
– Ove Arup & Partners

LEED consultant
– Ove Arup & Partners

structural engineer
– China Academy of Building Research
Liu Junjin, Zhu Huosheng (senior engineer)

lighting consultant
– L'Observatoire International


quantity surveyor
– Davis Langdon & Seah (DLS)
Hu Ping, Sun Ying (deputy manager)

traffic consultant
– MVA
Michael Chiu (director)
Kent Liang (project manager)
– MVA Hong Kong ltd

View News
Request Press Kit