Back Prev Project Next Project
WRITING WITH LIGHT HOUSE
Long Island, NY, United States, 2001-2004

PROGRAM: private residence
CLIENT: withheld
SIZE: 5500 sf
STATUS: completed

The concept of this linear wooden beach house evolved from the inspiration of the close proximity to the studio of the painter Jackson Pollock. Several free-form designs were made based on the 1949 painting "Seven in Eight." Opening up the interior to the bay and the north view of the Atlantic Ocean required closing the south side for privacy. The final scheme brackets the internal energy in an open frame, through which the sun projects lines. The strips of white light inscribe and seasonally bend internal spaces dynamically with the daily cycle. The balloon frame construction is comparable to the strip wood sand dune fencing along the ocean. Guest rooms swirl around the double level living room. From the upper court, the ocean is visible.
CREDITS

architect
– Steven Holl Architects
Steven Holl (design architect)
Annette Goderbauer (project architect)
Martin Cox, Irene Vogt, Christian Wassmann (project team)

structural engineer
– Silman Associates, PC.

general contractor
– Koral Bros. Inc.
Request Press Kit