Back Prev Project Next Project
DAEYANG GALLERY AND HOUSE
Seoul, Korea, 2008-June 2012

PROGRAM: residential and art gallery
FLOOR AREA (SQUARE): 10703 sf
STATUS: completed

The private gallery and house is sited in the hills of the Kangbuk section of Seoul, Korea. The basic geometry of the building is inspired by a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, "Symphony of Modules," discovered in a book by John Cage titled "Notations."

Three pavilions; one for entry, one residence, and one event space, appear to push upward from a continuous gallery level below. A sheet of water establishes the plane of reference from above and below.

After passing through a bamboo formed garden wall at the entry court, ascending steps into the entry pavilion bring the viewer at elbow height with the unifying sheet of water. Here, at the center of this place is an inner feeling with the sky, water, vegetation and the reddened patina of the copper walls all reflected in different ways.

The red and charcoal stained wood interiors of the pavilions are activated by skylight strips of clear glass that are cut into the roof. Sunlight turns and bends around the inner spaces, animating them with the changing light of each season and throughout the day. Like a cesura in music, strips of glass lenses in the base of the pool break through the surface, bringing dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

Exteriors are a rain screen of custom patinated copper, which ages naturally within the landscape.
The Daeyang Gallery and House is heated and cooled with geothermal wells.

VIDEO: Films of the Daeyang Gallery and House, by Spirit of Space are available on Vimeo at the links below:
Daeyang Gallery and House
Daeyang Gallery and House: A Conversation with Steven Holl
"An impressionistic sonata when compared with Anhalt's thorny compositions, the Daeyang Gallery and House is full of subtle notes and nuances, including several custom furnishings that Holl designed specifically for the structure. Riffling on the idea of staff lines on a musical score, Holl designed rectangular punctures in the various roofs and in the central pool of water to allow bars of light to dance and play on the interior. In the underground gallery space, the sky breaks through from above, lighting the entire space naturally."
-Philip Kennicott, Dwell
"The winners of this year's Annual Design Review - a total of 21 projects in six categories - offer a snapshot of architecture in the post-recession United States." About the Daeyang Gallery and House, juror Mark Yoes said, "It's fantastic the way the project integrates ideas about natural light, water, landscape, and materiality into such a coherent statement."
-Architect
"The play of light inspires the observer to reflect and prepare his/her senses for the encounter with art. As a result the light acquires a very different quality as well. The agitation outside is replaced by calm, meditated light in the galleries underneath. Perhaps sensations transformed themselves once they become an object of thought. The afternoon light adds the shadow of branches and leaves of trees at the edge of the site to the playfulness of shadow. The visitor reluctantly tears him/herself away from the magical orchestration of these pavilions in the play of light with the central flat pool of water."
-Yehuda Safran, The Plan
AWARDS

2012 EMIRATES GLASS LEAF AWARD, UK, 2012
ANNUAL DESIGN REVIEW AWARD, USA, 2012
AIA NY HONOR AWARD, USA, 2013
ARCHITIZER A+ AWARD JURY WINNER, USA, 2013
CREDITS

architect
– Steven Holl Architects
Steven Holl (design architect)
JongSeo Lee (associate in charge)
Annette Goderbauer, Chris McVoy (project advisor)
Francesco Bartolozzi, Marcus Carter, Nick Gelpi, Jackie Luk, Fiorenza Matteoni, Rashid Satti, Dimitra Tsachrelia (project team)

local architect
– E.rae Architects
Inho Lee, Minhee Chung, Hyoungil Kim

structural engineer
– SQ Engineering

mechanical engineer
– Buksung HVAC+R Engineering

lighting consultant
– L'Observatoire International

facade panels
– Zahner


general contractor
– Jehyo
Request Press Kit