Back Prev Project Next Project
SUN SLICE HOUSE
Lake Garda, Italy, 2006

PROGRAM: private residence
CLIENT: withheld
SIZE: 3,800 sf
STATUS: in design

This weekend house on Lake Garda for an Italian lighting company owner and his family is organized to frame slices of sunlight. While the owner's profession revolves around artificial light, slices of natural light and their change in space throughout the day and year is the focus of the house. While most elevations are simple rectangles strategically sliced and cut for the play of light within, the north façade is made of glass with views of Lake Garda. In order to emphasize the bends and changes in the strips of sunlight, simple cubic volumes form the basic building geometry. These are loosely joined in topological sheet rubber-like geometry, which also inscribes wind-protected courts on both sides of the house. Changes of season and weather allow different courtyard opportunities.
The steel frame and concrete structure is skinned with an alloy of copper, steel, chromium, and nickel, which weathers to a leathery red color. Interiors are white plaster with terrazzo floors on the ground level while bamboo floors cover the second. Natural ventilation and geothermal heating and cooling are part of the energy plan.
'This weekend house on Lake Garda for an Italian lighting company owner and his family is organized to frame slices of sunlight. While the owner's profession revolves around artificial light, slices of natural light and their change in space throughout the day and year is the focus of the house.'
-GA Houses 103
CREDITS

architect
– Steven Holl Architects
Steven Holl (design architect)
Alessandro Orsini (project architect)
Francesco Bartolozzi (project team)

local architect
– Luca Pellegrinelli
Luca Pellegrinelli

structural engineer
– Gianni Pellegrinelli
Gianni Pellegrinelli
Request Press Kit