WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK

CT, United States, 1998 - September 2005

PROGRAM: water treatment facility and public park
CLIENT: Regional Water Authority
SIZE: 140,000 sq ft
STATUS: completed

The overall design of the park is comprised of six sectors, analogs of the six processes of water treatment in the new underground facility below. The park's "micro to macro" reinterpretation results in the unexpected, challenging conventional material spatial configuration. For example, in a field of wild mosses which corresponds to the ozonation bubbling, there are "bubble" skylight lenses which bring light to the plant loft below. In the zone corresponding to rapid mixing and high turbulence, agitated grass mounds are penetrated by little streams. Hints of the plant below rise up in stainless steel "slices." The administration building is formed as a stainless steel sliver rising like liquid from below. This building orients the public education entrance and is flanked by access ways on both sides.
WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK
'() An environmentally sensitive design that integrates landscape, infrastructure and striking architecture within a public park.'
-Raul Barrenche, Metropolitan Home
'An inverted metal water droplet abstractly expresses a water-purification plant's processes'.
-Metalmag, September, 2006
'Steven Holl creates a prototype with Connecticut Water Purification Facility and Park that reestablishes public works as works of art'.
-Sara Hart, Architectural Record, October, 2005
AWARDS

AIA/COTE Top Ten Green Project, USA, 2007
AIA NY Honor Award, USA, 2005
Van Alen Institute International Projects in Public Architecture, USA, 2001
CREDITS
  • architect
    • – Steven Holl Architects
      • Steven Holl, Chris McVoy (design architect)
      • Chris McVoy (partner in charge)
      • Anderson Lee, Urs Vogt (associate in charge)
      • Arnault Biou, Annette Goderbauer (project architect)
      • Justin Korhammer, Linda Lee, Rong-hui Lin, Susi Sanchez, Urs Vogt (project team)
  • engineer
    • – CH2MHill
      • – Tighe & Bond Consulting Engineers
    • lighting consultant
      • – Renfro Design Group
    • code consultant
      • – Rolf Jensen & Assoc.
    • landscape architect
      • – Michael Van Valkenburgh and Associates
    • site sustainability consultant
      • – Bioengineering Group
Press Contact
To request a press kit, please contact press@stevenholl.com